Annonce
Portræt

Zoos husfotograf: Jeg har verdens bedste fritidsjob

Frank Rønsholt har været Zoologisk Have Københavns faste husfotograf siden 2009. Foto: Bo Børresen
Når man som Frank Rønsholt elsker at fotografere dyr, så kan man ikke ønske sig meget mere af et fritidsjob, end at have fri adgang til alle dyrene i Zoologisk Have København. - Det er et kæmpe privilegium, fastslår han.

Der er mange af dem i Zoologisk Have København; veludstyrede amatørfotografer, der tålmodigt står og venter på at få det helt perfekte skud i kassen af isbjørnen, løven eller flamingoen.

- Billedet af isbjørnemor Lynn og ungen Imaq gør mig bare glad. Jeg har det hængende i A2-format derhjemme, og det virker på alle, der ser det. Et typisk postkortbillede. Foto: Frank Rønsholt

Det er ikke umiddelbart til at se det, men blandt de mange, ivrige amatørfotografer skiller en af dem sig ud fra mængden. Ikke kun på grund af Zoo-uniformen, men også fordi han har nogle privilegier, som de øvrige fotografer kun kan drømme om at have; nemlig fri adgang til alle Havens dyr - inklusiv backstageområdet, som i en zoologisk have er lig med bagburene.

Frank Rønsholt er manden med det attraktive fritidsjob. Han er 52 år og arbejder til daglig som it-ansvarlig i et internationalt kreditforsikringsselskab. Et job han er rigtig glad for, men også et krævende og til tider stressende job.

Annonce

Når jeg fokuserer på et dyr, så er det helt umuligt for mig at have fokus på noget som helst andet. For mig er Zoologisk Have en mental oase.

Frank Rønsholt, husfotograf i Zoo

- Og så er der altså ikke noget bedre og mere afstressende end at smide fotoudstyret ind bag i bilen og køre i Zoo. Jeg kobler fuldstændig fra, når jeg fotograferer i Zoo. Glemmer alt om udfordringerne på jobbet. Det giver mig en fantastisk mental ro at fotografere, fortæller Frank Rønsholt og tilføjer:

- Når jeg fokuserer på et dyr, så er det helt umuligt for mig at have fokus på noget som helst andet. For mig er Zoologisk Have en mental oase.

Vandt fotokonkurrence

Men hvordan lander man lige et fritidsjob, som i manges øjne er et vaskeægte drømmejob? Det er ganske vist ulønnet, men de medfølgende privilegier er mange, og der åbnes nogle døre - ikke mindst til bagburene - som kaster et hav af unikke dyre- og fotooplevelser af sig.

- Det var lidt en blanding af held, dygtighed og tilfældigheder, der gjorde, at jeg fik jobbet, forklarer Frank:

- En kammerat og jeg kunne godt lide at fotografere. Vi havde årskort til Zoo, og så var det jo oplagt, at vi tage i Zoo. I 2009, kun tre år efter at jeg havde købt mit første spejlreflekskamera, udskrev Zoologisk Have København en amatørfotokonkurrence. Det var fem indledende konkurrencer. Min kammerat vandt den første konkurrence og opfordrede mig til at deltage i den anden, fortæller Frank.

- Det langt fra mit bedste billede eller blandt mine favoritter, men det er klart det vigtigste billede, jeg har taget. For det var det billede, jeg vandt med i Zoos fotokonkurrence, som banede vejen til jobbet som husfotograf. Foto: Frank Rønsholt

Han tog - lidt tøvende - imod opfordringen og endte med at vinde den anden konkurrence. Da der så skulle kåres en samlet vinder, gik det hverken værre eller bedre, end at Franks kammerat sluttede på andenpladsen, mens Frank snuppede førstepladsen for sit billede af en løveunge i gang med at æde af en ko.

Annonce

Skal forblive en hobby

Hos Zoologisk Have København var man begejstret for, hvad man så. Frank blev kaldt til samtale og tilbudt jobbet hos Havens husfotograf.

- Jeg kobler fuldstændig fra, når jeg fotograferer i Zoo, fastslår Frank Rønsholt. Foto: Bo Børresen

- Jeg skulle ikke bruge meget betænkningstid på at svare ja tak til jobbet, som jeg her 12 år efter stadig betragter som verdens bedste fritidsjob, siger Frank og understreger i samme moment, at netop frivilligheden er vigtig for ham:

- Hvis jeg modtog en fast månedsløn, så ville jeg pludselig føle, at der var en masse, jeg skulle leve op til. Det ville føles som et job og ikke længere som den hobby, jeg elsker, og som giver mig så meget ro.

Annonce

25.000 billeder om året

Som en del af Zoologisk Haves frivillige personale og som Havens husfotograf, så er Frank en af de første, der får besked, når en dyrefødsel går i gang.

- Her havde jeg et lille forspring, for jeg vidste, at når sælen så mig og mit grønne Zoo-tøj, så ville den springe i vandet og kigge op foran mig. Det jeg især godt kan li' ved billedet er den kuglerunde cirkel, der blev dannet, da sælen brød med vandoverfladen. Foto: Frank Rønsholt

- Hvis det er et af de større pattedyr, der går i fødsel, så smider jeg som regel, hvad jeg har i hænderne og skynder mig enten fra hjemmet i Glostrup eller arbejdet i Sydhavnen og kører mod Zoo. Heldigvis har jeg både en meget forstående kone og en meget forstående arbejdsplads, fortæller Frank og fortsætter:

- Jeg er vel i Zoo seks-otte gange om måneden plus det løse som for eksempel dyrefødsler eller en panda-indflytning. På et år tager jeg 20-25.000 billeder herinde, men langt de fleste kasserer jeg i den første grovsortering.

Annonce

Passive pandaer

Nogle opgaver gør naturligvis større indtryk end andre, og nogle opgaver tager længere tid at løse end andre. Tålmodighed er selvsagt en vigtig evne at have med sig som dyrefotograf, og den gør Frank ofte brug af. Han kan sagtens bruge timevis på at indfange og forevige det helt rette øjeblik, der fanger beskueren fra første sekund og giver en wauw-effekt og/eller fortæller en historie.

- En kort periode hvert år lægger der sig store mængder andemad på bassinet i tigeranlægget. Det giver dette billede fantastiske farver, og så kan jeg godt li', at tigeren har andemas i skægget. Foto: Frank Rønsholt

- Da vores tasmanske djævle for nogle år siden for første gang fik unger, var det lidt af en zoologisk sensation. Det skulle naturligvis fotograferes, men det tog sin tid, før den nybagte mor viste sine unger frem. Ja, faktisk meget lang tid, siger Frank og fortsætter:

- Jeg sad mere eller mindre uafbrudt stalden i to døgn og ventede, og da de endelig kiggede ud, var det kun i få sekunder, men jeg fik mine billeder, fortæller Frank, hvis tålmodighed også for ganske nylig blev sat på prøve:

- Da vores to pandaer i forsommeren blev sat sammen i håb om, at de ville parre sig, sad jeg i 22 timer fordelt på to dage. Og der skete som bekendt ingenting, konstaterer Frank.

Annonce

Dyrene genkender ham

Med 12 år som Zoologisk Haves husfotograf, så er det af gode grunde mere end vanskeligt for Frank Rønsholt at udpege de største oplevelser, han har haft i Zoo.

Det var en stærk oplevelse at se det store dyr, som jeg har fulgt, lige så længe jeg kan huske, stille og roligt ånde ud.

Frank Rønsholt, husfotograf i Zoo

- Men min første næsehornsfødsel og min første flodhestefødsel står alligevel stadig tydeligt for mig, fortæller Frank, som i 2017 fik en, med egne ord, rørende oplevelse, da han var med til aflivningen af Zoos gamle hanelefant, Chieng-Mai, som kom til Haven helt tilbage i 1962:

- Det var en stærk oplevelse at se det store dyr, som jeg har fulgt, lige så længe jeg kan huske, stille og roligt ånde ud. Jeg skulle dokumentere selve aflivningen og den efterfølgende obduktion og partering til forskningsmæssig brug.

- Dette billede er et af dem, der bare får beskueren til at stoppe op for at se, hvad der foregår. Har isbjørnen trukket en hel ko ned under vandet? Forklaringen er selvfølgelig, at der kun er et kohoved og ingen krop. Foto: Frank Rønsholt

Ligesom Frank har svært ved at udpege de største oplevelser som husfotograf i Zoo, så er det heller ikke let at udnævne sine foretrukne "modeller" blandt Havens dyr. Og så alligevel:

- De store pattedyr er jo også ofte dem med mest personlighed, og det gør da indtryk, når et dyr, og det kan både være en tiger, en leopard, en giraf eller en isbjørn tydeligt genkender én. Skulle jeg nævne tre, så må det være isbjørne, tigere og chimpanser, men elsker også at fotografere alle de andre dyr. Det er et kæmpe privilegium, slår Frank Rønsholt endnu en gang fast.

- Man kan godt sætte sig ind i, hvorfor patteriet en dag får en ende. Chimpansemoren Cindy ser dog ud til at give den charmerende unge Senko lang snor. Foto: Frank Rønsholt
Annonce
Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Annonce

Coronavirus - Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Gense livedebatten: Skal alle have råd til en bolig i København?

Nedtællingen er begyndt...

Et af byens lækreste hoteller har meldt sin ankomst på vores store kvindemesse

Valby

Flere unge føler sig ensomme: Nu styrker København byens ungdomsklubber

Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Byliv

TV-succes får Nova til at satse på drømmen: Jeg har lovet dommerne at gå efter det

Byliv

I fem år samlede det unikke sted bydelen: Nu går borgerne ind i kampen for at få livet tilbage

Trafik

Bekymrede forældre jubler efter års kamp: Der er faldet en sten fra vores hjerter

Valby

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

112

Flere borgere jagtet af mystisk grå bil: Nu beder politiet om hjælp i sagen

Alarm 112

24-årig kendt skyldig i forsøg på terror

Trafik

Proppen sat i for parkering udefra: Michels villakvarter fik selv indført skrappere regler

Trafik

Nu strammes der op mod parkering udefra: Valby skal have mere tidsbegrænset parkering

Danmark

Hele familien gik ned med corona - femårige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Annonce