Annonce
Bolig og livsstil

Vinskolen - Vi går i kælderen: Kom med til masterclass om portugisisk vin

Flere hundrede vininteresserede slog et smut forbi Langelinie Pavillonen, da Wines of Portugal holdt masterclass og smagning i sidste måned. Foto: Martin E. Seymour
Vinlandet Portugal kæmper stadig med for alvor at slå døren ind herhjemme. Derfor holdt Wines of Portugal masterclass på Langelinie Pavillonen i København for nylig, hvor producenter havde smagsprøver med, og Vinakademiets leder, Thomas Ilkjær, fyldte på videnstanken. Vinskolen var med.

Portugal er måske kun verdens 11.-største vinproducerende land, men det relativt lille land har en lang historie og en diversitet uden lige. Og netop denne mangfoldighed af druer, vintyper og dyrkningsforhold var kernen i det salgsfremstød, som Wines of Portugal kom til København med i sidste måned, hvor organisationen holdt masterclass i portugisisk vin med smagning fra 26 forskellige producenter.

Blåt lys fra projektoren oplyser de lange borde, som er dækket med fire glas, spytspand, blok og kuglepen. Ved bordene sidder vinskribenter, vinimportører og andet fagfolk forventningsfuldt afventende.

Foran forsamlingen står Vinakademiets leder, Thomas Ilkjær, med fjernbetjeningen i hånden. Med rolig stemmeføring og sikre smagsløg fører han tilhørerne gennem statistik, teori og smagning af vine fra Portugal, og da jeg efterfølgende beder ham om at opsummere, hvorfor portugisisk vin er interessant, kan svaret koges ind til diversitet og kvalitet.

Annonce

- I de seneste 20 år har Portugal virkelig været gennem en god udvikling og har kvalitetsmæssigt oppet sig meget. Alle vinområder prøver at spille på en ting, de kan, og her kan Portugal utrolig mange ting. Geografisk er det et relativt lille vinland, men inden for dette begrænsede areal er der store forskelle på højdemeter fra kyst til indland mod øst. Der er forskelle på nord og syd. Der er forskelle på jordbundsforhold. Og så har Portugal helt utrolig mange indfødte druesorter, siger han og peger på, at Portugal er et vinland, hvor der er god mulighed for at finde værdi for pengene:

- Priserne afspejler næsten altid markedet. Der er måske blevet skrevet en del om potentialet og kvalitetsrevolutionen i Portugal, men vi mangler stadig at se, at det for alvor rykker i markedsandele i Danmark. Det gør det svært at tage mange penge for en portugisisk vin herhjemme. Derfor ser jeg, at value for money i visse områder er ret god i forhold til de mere kendte vinlande. Men når det er sagt, finder man også vine fra Portugal, der er alt for dyre.

Tre områder, mange druer

Portugal er inddelt i 14 såkaldte IGP-områder. Som vi lærte i ”Med madanmelderen på skolebænken” er IGP en forkortelse for Indicacão Geográfica Protegida, som er en geografisk betegnelse, der stiller en række krav til vinene. Det kan være valget af druer og alkoholprocent.

Fælles for alle IGP-områder er, at mindst 85 procent af druerne skal komme fra det respektive område. IGP-områderne underinddeles i DOP-områder (Denominacão de Origem Protegida), som stiller endnu større krav. Nogle steder dækker IGP og DOP over det samme område, men har to forskellige navne.

Lad os tage i kig på de tre områder, som afsnittets vine kommer fra.

I det nordøstligste hjørne af Portugal ligger IGP-området Minho. Det udgør samme område som DOP’en Vinho Verde, som betyder grøn vin. Klimaet er overordnet set maritimt og køligt, men varierer en del, og området inddeles i ni subzoner, der er opkaldt efter forskellige byer og floder: Moncäo, Melgaco, Cávado, Ave, Basto, Sousa, Baiäo, Paiva og Amarante.

Den almindeligste vintype fra Vinho Verde er friske, syrlige, alkoholsvage hvidvine, der godt kan være let perlende. Der produceres dog også seriøse enkeltsortsvine. Her er den vigtigste druesort alvarinho, som giver en tør og aromatisk vin med frugtige og florale noter.

Drager vi ned til floden Douro og længere ind i landet, kommer vi til DOP’en, der bære samme navn - man skal lige holde sig for øje, at IGP’en hedder Duriense.

Douro inddeles i tre underregioner. Køligst er Baixo Corgo. Her udøver Atlanterhavet stadig en vis indflydelse, og det det er her, man finder den letteste stil. Klimaet bliver varmere, jo længere man kommer ind i landet. Det centrale område hedder Cima Corgo, der står for to tredjedele af produktionen i hele Douro, og længst mod øst har vi Douro Superior, hvor vækstbetingelserne er særdeles hårde med stor temperaturforskel på sommer og vinter.

I Douro produceres både rød-, hvid- og rosévin. De mest brugte blå druer er touriga nacional, tauriga franca, tinta roriz, tinto cão og tinta barroca, som også er de fem vigtigste druer i produktionen af portvin. Til hvidvine bruges druer som malvasia fina, rabigato og viosinho.

Nu drager vi næsten helt syd på til DOP Alentejo, som liggeri IGP Alentejano, der dækker 30 procent af Portugal og produktionsmæssigt er landets største IGP-region. Alentejano er varmt og tørt, hvilket kan give problemer med lav syre og høj alkohol. En af de mere spændende underområder er Portalegre i det nordøstlig hjørne. Her kommer vinmarkerne op i højden, som giver et køligere klima. Mest brugte druer til hvidvin er arinto, antão vaz og roupeiro. På rødvinssiden bruges blådruer som aragonez, alfrocheiro og alicante bouschet.

Ud over at være leder for Vinakademiet skriver Thomas Ilkjær om vin i Politiken, og han har også udgivet flere bøger. Foto: Martin E. Seymour

Tilbage til Wines of Portugals-smagningen i København er importør Torben Ryttergaard, der er medejer af Vinho.dk, klar til at fortælle gæsterne, hvorfor han har kastet sin kærlighed over vine fra blandt andet de tre omtalte områder:

- For 8-9 år siden tog min daværende kæreste, nuværende kone, mig med til Portugal for første gang, og jeg blev forelsket i landet og meget positivt overrasket over kvaliteten af vinen. Men jeg blev også meget frustreret, fordi jeg slet ikke kunne få mine arme omkring det. Der er 250 naturligt forekommende druesorter i Portugal, og så har man importeret 100 mere bare for at have lidt at lege med.

- Al portugisisk vin er lavet til at drikke til mad. I gamle dage var det relativt vanskeligt at rejse fra område til område, så man har mange regionale køkkener med egne specialiteter, og det stiller krav til, at vinene matcher køkkenet. Det gør, at Portugal har et kæmpestort og varieret udvalg af vin, siger Torben Ryttergaard.

Podcasten kan også findes på Itunes.

Find tidligere vinskolen-artikler her eller hør tidligere afsnit af podcasten her.Annonce
Kaos

Bilister i Valby må lede i timevis: Hvorfor er der ikke parkeringspladser til alle med en p-licens?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Bolig og livsstil

Flemming Møldrup er glødende bålentusiast: - Der sker noget med samtalen, når man sidder om et bål

Valby

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Annonce