Annonce
Byudvikling

Søndermarken-skandalen: Beboere sagsøger FFB for 6,5 millioner kroner

- Vi har betalt fuld husleje igennem hele renoveringsperioden, til trods for at vores lejligheder langt fra har været funktionsdygtige, fastslår Kate Bøggild, der er talskvinde for beboerne i Søndermarkens fem boligblokke. Foto: Bo Børresen
Den langstrakte renovering af Bebyggelsen Søndermarken, der omfatter fem boligblokke og 434 lejligheder på grænsen mellem Frederiksberg og Valby, har ført til, at 85 husstande nu sagsøger FFB (Frederiksberg Forenede Boligselskaber) for et samlet beløb på knap 6,5 millioner kroner.

Da de første håndværkere tilbage i december 2017 indtog den almene boligafdeling ’Bebyggelsen Søndermarken’ for at påbegynde en gennemgribende renovering af bebyggelsens i alt fem boligblokke, havde ingen af Søndermarkens cirka 1.500 beboere i deres vildeste fantasi forestillet sig, hvilket langvarigt og opslidende mareridt, der ventede dem.

Blotlagt skimmelsvamp, sundhedsskadelige støvpartikler, udtalte støjgener og væsentlige pladsindskrænkninger, hvor nogle beboere var uden badeværelse i op til fire måneder. Læg dertil håndværkere, der låste sig ind i beboede lejligheder uden forudgående aftale samt kraftige forsinkelser af byggeriet.

Bebyggelsen Søndermarken omfatter fem boligblokke og i alt 434 lejligheder på det sydvestlige Frederiksberg. Foto: Bo Børresen.jpg

De mange hændelser i løbet af de snart fire år har nu fået 85 af Søndermarkens husstande til at sagsøge FFB (Frederiksberg Forenede Boligselskaber) for et samlet beløb på 6.422.786 kroner. Det er FFB, der administrerer Søndermarken, mens KAB (Københavns Almennyttige Boligselskab) administrerer FFB.

Annonce

Eftersom det er forskelligt, hvor plaget beboerne i Søndermarkens fem boligblokke har været af renoveringsarbejdet, så har man valgt at anlægge i alt fire individuelle retssager. Retssagerne har samme materielle indhold, men den krævede kompensation varierer.

Prøvekanin

Beboerne i blok 5 er dem, der har været udsat for klart flest gener og problemer i forbindelse med renoveringen. Derfor er kompensationskravet fra blok 5 også større end i boligblok 4, 3 og 2. Blok 1, som er den eneste boligblok, der endnu ikke er færdigrenoveret, har slet ikke sagsøgt FFB, da alle beboere fra den første dag med håndværkere blev tilbudt genhusning.

Den måde vi er blevet behandlet på af FFB og KAB er uanstændig. Det må og skal have konsekvenser.

Kate Bøggild, talsperson for beboerne

Kate Bøggild, der er talskvinde for beboerne i alle Søndermarkens fem boligblokke, bor i blok 5 og er altså en af de beboere, som har været mest plaget af renoveringen.

- Blok 5 var prøvekanin. Det var her renoveringsarbejdet begyndte, og her entreprenørerne lærte ejendommen og arbejdet at kende. Det var også her, at renoveringen tog klart længst tid, og hvor vi beboere var uden køkken og bad i op til fire måneder, siger Kate Bøggild og fortsætter:

- Til trods for tidligere erfaringer fra lignende renoveringsprojekter og indikatorer på, at der var sundhedsskadelige stoffer i lejlighederne, som ville blive udløst af arbejdet, indstillede FFB i sin tid til, at der ikke skulle ske genhusning af os beboere under renoveringen. En helt igennem forkastelig beslutning.

Beslutningen om ikke at genhuse beboerne blev i sin tid stemt igennem på et afdelingsmøde af beboerne selv.

- Men vi blev i den grad misinformeret om de sundhedsmæssige risici ved entrepriseprojektet, hævder Kate Bøggild.

Annonce

Over "tålegrænsen"

Beboernes kompensationskrav baserer sig først og fremmest på, at deres lejligheder har været ubeboelige i en længere periode, og at generne ved renoveringsarbejdet med mange længder har overskredet, hvad de i sagsfremstillingen kalder "tålegrænsen" for, hvad man skal acceptere som lejer i udlejningsejendomme.

Kompensationen fra FFB's side er foreløbig udeblevet, pointerer Kate Bøggild:

- Vi har betalt fuld husleje igennem hele renoveringsperioden, til trods for at vores lejligheder langt fra har været funktionsdygtige. Ja, faktisk har de i perioder været direkte ubeboelige, fastslår hun.

- Vi blev i den grad misinformeret om de sundhedsmæssige risici ved entrepriseprojektet, hævder Kate Bøggild. Foto: Bo Børresen

Kate Bøggild understreger, at pengene ikke er den primære årsag til, at hun og de 84 øvrige husstande i Søndermarken har valgt at stævne FFB.

- Vi gør det af medmenneskelighed og for retfærdighed. Den måde vi er blevet behandlet på af FFB og KAB er uanstændig. Det må og skal have konsekvenser.

FrederiksbergLIV har spurgt KAB, hvordan man forholder sig til stævningen af FFB. KAB har svaret tilbage, at man ikke har nogen kommentar for nuværende.

Annonce
Sport

Chris Anker Sørensen er omkommet efter trafikulykke i Belgien

Annonce

Coronavirus - Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Se livedebatten: Skal alle have råd til en bolig i København?

Nedtællingen er begyndt...

Et af byens lækreste hoteller har meldt sin ankomst på vores store kvindemesse

Valby

Flere unge føler sig ensomme: Nu styrker København byens ungdomsklubber

Danmark

Ny bog er et forsvar for storbyen: - Større storbyer er vores bedste kort i kampen mod klimakatastrofen

Byliv

TV-succes får Nova til at satse på drømmen: Jeg har lovet dommerne at gå efter det

Byliv

I fem år samlede det unikke sted bydelen: Nu går borgerne ind i kampen for at få livet tilbage

Trafik

Bekymrede forældre jubler efter års kamp: Der er faldet en sten fra vores hjerter

Valby

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

112

Flere borgere jagtet af mystisk grå bil: Nu beder politiet om hjælp i sagen

Alarm 112

24-årig kendt skyldig i forsøg på terror

Trafik

Proppen sat i for parkering udefra: Michels villakvarter fik selv indført skrappere regler

Danmark

Hele familien gik ned med corona - femårige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Samfund

Fond havde 1,35 mio. kr. i ubrugte tilskudsmidler: Pengene er betalt tilbage

Annonce