Annonce
Valby

Regeringen vil undersøge din afføring for coronavirus

Den fremtidige epidemiovervågning skal foregå med analyser af spildevandet, mener regeringen. Virus og rester af virus kan identificeres i menneskers afføring, allerede inden de begynder at udvise symptomer - eller lader sig teste. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil erstatte Danmarks store testsetup med spildevandsprøver, når alle danskere er blevet tilbudt sidste stik med vaccinerne. Fra forsøgsprojekt på Bornholm har man god erfaring med at finde selv små tegn på virus i borgernes afføring. I Ishøj var spildevandstest med til at nedbringe kommunens høje smittetal.

Corona: Når samtlige danskere er tilbudt at blive vaccineret med andet stik, skal vi tilbage til en hverdag uden mundbind, coronapas og massetest.

Sådan har det i de seneste dage lydt fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til blandt andet TV2 og DR.

Men hvordan skal vi så holde øje med, om der er smitte i omløb?

Annonce

Jo, det skal blandt andet ske ved at analysere vores alle sammens afføring, når det løber igennem spildevandsanlæggene rundt omkring i hele landet, mener regeringen.

Sundhedsministeren har derfor fremsat et lovforslag i Folketinget, der skal give kommunerne lov til at sætte spildevandsforsyningsselskaberne i gang med at overvåge, om der flyder virus eller rester af virus gennem rensningsanlæggene.

Forslaget har været i 1. behandling og ventes at blive vedtaget 24. juli.

Flere steder i udlandet er coronatest af spildevand et udbredt våben i kampen mod smitten. Og herhjemme har vi også set vellykkede resultater fra forsøgsordninger i en række kommuner.

Avisen Danmark ridser fordelene og erfaringerne op.

1 Hvorfor skal man coronateste spildevandet?

Mennesker, der bliver smittet med coronavirus, kan være asymptomatiske. Det vil sige, at de ikke umiddelbart udviser de gængse symptomer som tør hoste, feber og træthed eller andre symptomer.

Men de kan godt smitte andre omkring dem alligevel. Derfor er det en fordel, hvis man hurtigt kan opdage, at der er coronavirus i omløb, før folk lader sig teste eller begynder at udvise symptomer.

Og det kan man i spildevandet.

Da coronaepidemien brød ud i 2020, fandt forskere ret hurtigt ud af, at coronavirusset efterlod genetiske spor i spildevandet, når mennesker, der er smittede med coronavirus, går på toilet.

Ved at indsamle prøver af spildevand fra landets rensningsanlæg og undersøge dem for virus, kan man derfor opdage coronaudbrud helt ned på bydelsniveau.

Ifølge Per Halkjær Nielsen, professor ved Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet, er test af spildevand en billig løsning, og fra andre lande ved man, at det virker.

- Det vil helt oplagt være en god idé at lave de her generelle spildevandsovervågninger, siger han til DR.

2 Hvor gør man det?

I mere end 50 lande verden over overvåger man netop nu spredningen af coronavirus i spildevandet.

Landene tæller blandt andre Australien, Canada og Holland, skriver det videnskabelige tidsskrift Nature.

Også i De Forenede Arabiske Emirater har man brugt metoden. Her har man undersøgt spildevandet fra indkomne passagerfly for at, se om der var smitte ombord.

I Storbritannien tester man i øjeblikket spildevandet for coronavirus på over 500 rensningsanlæg, der modtager toiletskyl fra omkring to tredjedele af den britiske befolkning, skriver BBC.

Herhjemme har man også forsøgt sig med at teste spildevandet i Hjørring, Hillerød og Ishøj Kommune samt på Bornholm og i hovedstaden. Fra 1. juli igangsættes flere forsøgsprojekter med spildevandsovervågning 20 forskellige steder i Danmark, skriver DR.

3 Hvorfra ved vi, at det virker?

I Ishøj, hvor man i et pilotprojekt har testet spildevandet for coronavirus to til tre gange om ugen, fandt man tidligere på året frem til tre områder i kommunen, hvor coronasmitten var stigende.

På den måde lykkedes det ifølge borgmester Ole Bjørstorp (Ishøjlisten) at nedbringe kommunens tårnhøje smittetal, fordi man så kunne gå mere målrettet til værks med smitteopsporing og yderligere testindsatser.

- Det kan du ikke, hvis du går bredt ud, som vi også gjorde, og banker på døre og deler flyers ud. Det var ikke sådan systematisk. Det var bare for at nå ud til mange tyndbesatte områder også, sagde Ole Bjørstop til Ritzau.

Også på Bornholm forsøgte man sig i fire uger med overvågning af spildevandet, da øen 1. marts 2021 blev genåbnet før resten af Danmark. Og selvom smitten på solskinsøen generelt var lav, konkluderede Statens Serum Institut, at forsøgsprojektet var ”vellykket”.

Der blev taget lidt over 200 prøver fra syv forskellige rensningsanlæg på Bornholm, og i 11 procent af dem påviste analyserne coronavirus. I de samme fire uger blev 37 bornholmere testet positive.

- Selvom der kun var små mængder virus i spildevandet, og selvom der kun var få smittede på øen i perioden, var der dog et nogenlunde sammenfald mellem hvornår og hvor, der var virus i spildevandet, og borgere der blev testet positive, forklarede seniorforsker fra SSI Steen Ethelberg, der var med til at udføre projektet.

Annonce
Sport

Christian Eriksen skal have indopereret en pacemaker

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sundhed

Stemt ned: Politikere afviser røgfri strande i København

Samfund

Jeanette blev efterladt på en trappesten som spæd: Nu har hun viet sit liv til at hjælpe andre

Valby

Helt ny badestrand flyder allerede med skrald

Byens Bedste LIV

Billetsalget til Danmarks største madfestival, Copenhagen Cooking, starter i dag

Byliv

Nima skabte unikt samlingspunkt i Valby: Nu vender han tilbage med nyt liv

Sport

Fire nye dyt i bamsen: Danmark rev russerne midt over i vild spille-rus

Valby

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Byliv

Burger, fadøl og DJ: Kom med til fest på Bøff Burgerbar

Navne

Steen blev piccolo hos bryggerierne som 14-årig: Nu hænger Carlsberg et maleri op af ham

Debat

Sådan udnytter vi bedst flytningen af Valby Bibliotek

Byliv

Signe samler på solstrålehistorier i Valby: Nu bliver hun hyldet af sine naboer

Byliv

Udfordringen med affald på Vestre Kirkegård vokser: Nu kommer kommunen med flere nye tiltag

Annonce