Annonce
Klima

Park eller solceller: Omstridt plan vedtaget

Trods protester fra Danmarks Naturfredningsforening har et flertal af politikerne vedtaget en lokalplanstillæg, der gør det muligt for HOFOR at opsætte solceller på en aflukket grund syd for Valbyparken. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Trods højlydte protester fra Danmarks Naturfredningsforening har et flertal på seks ud fire i teknik- og miljøudvalget sagt god for, HOFOR kan opsætte solceller på en grund, der har været i spil som rekreativt grønt område.

Solceller eller rekreativt grønt område? Det var de to valgmuligheder, som blandt andet Danmarks Naturfredningsforening havde set for sig på et aflukket område syd for Valbyparken og nord for Kystagerparken, der tidligere har været gift- og affaldsdepot.

Området er ejet af HOFOR, der har ansøgt om en lokalplansændring for at få tilladelse til at sætte solceller op på grunden. Solcellerne forventes årligt at give grøn energi til 1.850 af byens 314.605 husstande.

Med stemmerne 6-4 i teknik- og miljøudvalget blev lokalplansændringen vedtaget. For solcellerne stemte Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten. Radikale undlod at stemme, imens Alternativet, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti valgte at stemme imod.

Tilfredse socialdemokrater

Afgørelsen vækker tilfredshed hos Socialdemokratiets teknik- og miljøordfører Marcus Vesterager.

- Vi er tilhængere af mere grønt til københavnerne. Men vi har også et ønske om at skabe en CO2-neutral kommune i 2025. Og der er den her grund oplagt, sagde han forud for behandlingen af sagen.

Debatten om solcelleanlægget har gjort indtryk på Marcus Vesterager. Men mest fordi han har betragtet den som lettere absurd.


Vi er tilhængere af mere grønt til københavnerne. Men vi har også et ønske om at skabe en CO2-neutral kommune i 2025. Og der er den her grund oplagt

Marcus Vesterager, teknik- og miljøordfører (S)


- Det, der har gjort indtryk på mig, er, at vi overhovedet skulle diskutere, om der skulle være solceller på den grund eller ej. Hvis ikke, der skulle være solceller på netop den grund, så ved jeg ikke, hvor vi skulle have dem, siger Marcus Vesterager med henvisning til, at grunden er forurenet og allerede klassificeret i lokalplanen som teknisk anlæg.

Han mener, at det har været en fordrejning af debatten overhovedet at kalde området ved Parkstien unik natur.

- Høringsprocessen er selvfølgelig til for, man kan byde ind. Men at finde på noget, der ikke passer om biodiversitet og unik natur, der ikke findes, det er simpelthen ikke det, sagen handlede om, siger Marcus Vesterager.

Annonce

Har ikke opgivet håbet

I Danmarks Naturfredningsforening har de dog ikke opgivet håbet om, at området, de kalder "Valbyengen", kan blive et naturområde, hvor københavnerne har adgang, i stedet for en solcellepark. Foreningen fastholder, at når et område får lov at henlægge i 30 år og udvikle sig på egne betingelser, så er det natur.

- Og det er altså ikke noget, vi har ret meget af i København. Jeg er ikke sikker på, at alle partier er skråsikre i den beslutning, de har taget nu, og jeg håber, de reviderer deres beslutning, når sagen skal behandles i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, siger formand for Danmarks Naturfredningsforening København Knud Erik Hansen og fortsætter:

- SF og Enhedslisten er grønne partier, og der har jeg svært ved at se, at man bruger klimahensyn til at lukke af for et grønt område for københavnerne. Hvis man vil være ordentligt grøn, så får man både hensyn til klima og natur til at gå op, siger Knud Erik Hansen, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening København.


SF og Enhedslisten er grønne partier, og der har jeg svært ved at se, at man bruger klimahensyn til at lukke af for et grønt område for københavnerne

Knud Erik Hansen, formand Danmarks Naturfredningsforening København


Næste trin i sagen bliver at lokalplanstillægget skal i Økonomiudvalget, hvorefter det endeligt behandles i Borgerrepræsentationen.

Det område, HOFOR ønsker at opsætte et solcelleanlæg på, er her markeret med rødt. Danmarks Naturfredningsforening København ønsker derimod området udlagt som vild natur og åbnet for offentligheden. Grafik: Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning
Annonce
Annonce

Coronavirus - Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Teenager anholdt for knivstikkeri i Valby

Annonce