Annonce
Valby

Ordførere vil have overblik over gift i drikkevandet

Miljøordførere vil hurtigst muligt arbejde for et bedre overblik over, hvilke giftige stoffer der ender i vores drikkevand. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Miljøordførere i Folketinget er enige i, at vi skal have bedre overblik over, hvilke stoffer der er i grundvandet. Det er dog vigtigt, at vi ikke bare måler for at måle, men begynder at sætte konkrete grænseværdier for de stoffer, vi allerede ved er giftige.

Sundhed: Når vi ved, at flere fremmede stoffer finder vej til vores grundvand og dermed kan pille ved kvaliteten af drikkevandet, skal vi gøre noget ved det. Det mener flere partiers miljøordførere på Christiansborg.

Reaktionen kommer, efter eksperter i en artikel i Avisen Danmark opfordrer til, at vores vågne øjne på drikkevandet bedre matcher den nyeste forskning og viden på området. Således lyder opfordringen, at vi bør screene bredere for, hvad der er i grundvandet og ikke kun fokusere på enkelte stoffer som pesticider.

Men det handler ikke bare om at lede mere, vi skal også blive bedre til at vurdere, om det, vi finder, er i koncentrationer, hvor det er giftigt for os eller ej.

Annonce

Spørger man Enhedslistens miljøordfører, Peder Hvelplund, har bedre drikkevand hele tiden været på dagsordenen hos regeringens støtteparti.

- Det er for os helt væsentligt, at der ikke skal findes uønskede stoffer i grundvandet. Vi mener, at der er brug for en bred screening af al aktivitet, som påvirker grundvandet. Men vi skal først og fremmest kigge på den aktivitet, der tidligere har været og er omkring vores drikkevandsboringer, siger Peder Hvelplund.

Enhedslisten har tidligere foreslået, at der afsættes midler til en jordbrugsfond, der kan opkøbe jord, hvor der er drikkevandsinteresser, så der ifølge partiet hverken foregår skadelig industri eller landbrug, hvor vandet pumpes op.

Livsnødvendigt område


Når vi er blevet dygtigere til at måle og finde stofferne, skal vi også indrette miljøindsatsen efter det.

Jacob Jensen, miljøordfører i Venstre


Også Konservatives miljøordfører, Mona Juul, ønsker sig et bedre overvågningssystem. I forhold til finansieringen kalder hun det for et livsnødvendigt område at prioritere.

- Vi ved, at grundvandet både belastes naturligt, fra udlandet og så den her tredje ting, der stammer fra menneskelig aktivitet på jordoverfladen. Og når der er en udvikling i trusler, så skal de tjekkes, uanset hvor eller hvad de kommer fra, siger Mona Juul.

Hun tilføjer, at hun gerne vil undersøge, om vi i dag sikrer godt drikkevand på den mest optimale måde.

- Det er et område, hvor der vil mangle analyseværktøjer i takt med der findes nye stoffer, men vi skal have et testsystem, der kan følge med. Derfor vil jeg også gerne høre miljøministeren (Lea Wermelin (S), red.), om det er en opgave, som skal løses fra et mere centralt hold, fremfor det som nu er et delt spørgsmål mellem EU, staten, regioner og kommuner, siger Mona Juul.

Annonce

Må ikke skabe hysteri

Fortsætter vi ned gennem ordførerrækken, mener Dansk Folkepartis René Christensen, at det kun kan gå for langsomt med at få styr på drikkevandets sundhed.

- Jeg er meget enig i, at vi skal finde ud af, hvad der er dernede. Men det må ikke bare ende ud i en jagt på nye stoffer. Vi skal have lavet grænseværdier for de stoffer, vi allerede nu kender og ved er sundhedsskadelige.

Han understreger, at det er altafgørende, at der kommer handling bag et bedre overblik.

- Vi skal være mere klar over, hvad vi gør med den viden, vi allerede har og får. Det må ikke blive sådan, at vi bare leder for at lede, og så står vi med flere hundrede stoffer, som gør folk hysteriske. I stedet skal vi lave en klar liste med de ting, som vi ved forekommer og er giftige, og dem skal vi så have lavet grænseværdier for, siger ordføreren.

René Christensen siger, han vil tage emnet op i miljø- og fødevareudvalget efter sommerferien.

I partiet Venstre er Jacob Jensen også klar til at kigge på stofferne i grundvandet. Han mener dog, at vi skal starte med at erkende, at vi nok aldrig kan få helt rent grundvand.

- Jeg er helt enig i ekspertens udsagn om, at vi skal have bedst muligt drikkevand for pengene. Men vi må ikke skyde for meget med spredehagl, hvis vi finder stoffer i mængder, som ikke er sundhedsskadelige. Fortiden har mange steder indhentet os, og når vi er blevet dygtigere til at måle og finde stofferne, skal vi også indrette miljøindsatsen efter det, det er klart, siger miljøordføreren.

Jacob Jensen sidder også i bestyrelsen for Danske Regioner, hvor han lover, at han vil presse på for at få prioriteret drikkevandsområdet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Vedat laver telefoner og giver dem væk gratis: Ingen børn skal opleve det samme som jeg gjorde

Gyldne grydelapper

Åse vipper konkurrenterne af pinden: Nu er hun Danmarks bedste

LIV inviterer

3-2-1 ... Nedtællingen er for alvor begyndt til dette års kvindemesse

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Debat

Politiske slogans er én ting - ghettopakker og byggeri på fredet grund noget andet

Samfund

Inger foreslår navneskilt på hjemmehjælpere: - Jeg vil bare gerne kunne sige: Goddag Jan

Byliv

Forladt område får et gevaldigt løft: Nu skal længe ventet plads fejres

112

Børnehavebørn fandt poser med kokain på legeplads: Vi er både chokerede og kede af det

Samfund

Stjerneadvokat hyrede sig selv for skattekroner - men borgmester kan ikke svare på, om hun synes, det er okay

Byliv

Han ramte muren og satte sin café til salg: Nu har kæmpe kunde-opbakning reddet livsværket

Alarm 112

Børnehavebørn finder tre poser med kokain på legeplads

Byliv

Omdiskuteret kunstværk er blevet ødelagt: Det er dybt frustrerende

Trafik

Movia foreslår busjusteringer: Valby kan miste livline til metroen

Annonce