Annonce
Udland

Oppositionsleder sammenligner hviderussisk regime med et virus

Oppositionsleder Svetlana Tikhanovskaja modtog stående klapsalver fra EU-parlamentarikerne både før og efter hendes tale. Foto: Julien Warnand/Ritzau Scanpix
Europa bør håndtere Hvideruslands regime med isolation, behandling og immunitet, mener oppositionsleder.

Regimet i Hviderusland er som et virus og bør behandles som sådan.

Det er budskabet fra den hviderussiske oppositionsleder, Svetlana Tikhanovskaja, under en tale i EU-Parlamentet onsdag.

Hun beder Europa arbejde mere proaktivt i kampen mod undertrykkelsen af borgere fra regimet med præsident Aleksandr Lukasjenko i spidsen.

Annonce

Hviderusland bliver kaldt Europas sidste diktatur. Og diktaturer kan sammenlignes med virusser, mener Tikhanovskaja. Derfor er det afgørende at skride til handling.

- Vi ved alle, at jo længere man ignorer sygdommen, jo sværere bliver det at behandle den i fremtiden. Og det står nu krystalklart for hele verden, at det at sidde med armene over kors og vente ikke er den rigtige strategi for at gøre denne krop rask igen.

- Det er ganske afgørende, at vi skrider til handling, siger hun.

Hun mener, at det kræver tre skridt at behandle et virus som det hviderussiske diktatur. Det første handler om isolation. Skridt to handler om behandling. Og tredje skridt gælder immunitet.

- Den første del går på at isolere landet og ikke anerkende regimet. Der er mange hviderussere, som med skam må se, at indflydelsesrige medier kalder Lukasjenko præsident.

- Han er ikke præsident. At kalde ham præsident former en opfattelse blandt millioner. Han er en hviderussisk borger, der på ulovlig vis har indtaget præsidentpaladset. Og det har han gjort med ulovlige midler.

- I anerkendte jo ikke valget. Derfor kan man heller ikke anerkende vinderen som præsident, siger oppositionslederen.

Som skridt to - behandlingen af virusset - mener hun, at sanktioner er den rette vej frem. EU, USA og andre stormagter skal koordinere deres sanktioner. For de virker og rammer eliten hårdt, mener hun.

Det tredje skridt - immunitet - handler om de hviderussiske borgere. De er den "naturlige modstandskraft" i samfundet. Derfor skal de støttes, så de kan stå imod virusset - regimet og Lukasjenko - i fremtiden.

Svetlana Tikhanovskajas tale i EU-Parlamentet kommer, på et tidspunkt hvor forholdet mellem EU og Hviderusland er særdeles betændt.

EU beskylder Hviderusland for at fragte migranter mod EU's ydre grænser for at skabe ustabilitet i Europa.

EU har varslet flere sanktioner mod Hviderusland, som tilsyneladende er ved sende migranter hjem igen i stedet for mod EU.

Tikhanovskaja modtog stående klapsalver fra EU-parlamentarikerne både før og efter hendes tale.

/ritzau/

Annonce
Kaos

Bilister i Valby må lede i timevis: Hvorfor er der ikke parkeringspladser til alle med en p-licens?

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Valby

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Annonce