Annonce
Alarm 112

Brillerne var væk: Nytårsfejring ramte igen øjnene - og de unge fik de fleste skader

Romerlys, bomberør og andet lovligt fyrværkeri var også dette nytår medvirkende til de fleste fyrværkeriskader. Særligt raketter var nytårsaften og 1. januar indblandet i mange skader. Arkivfoto: Morten Stricker.
Det var også i år lovligt fyrværkeri, som var skyld i de fleste alvorlige skader nytårsaften og nytårsdag. Og de fleste, som kom til skade, havde ikke beskyttelsesbriller på. Det står klart, efter at Ulykkes Analyse Gruppe på OUH har analyseret data om ulykker nytårsaften og nytårsdag i hele Danmark.

Odense: 174 personer sluttede nytårsfejringen med at hilse på en læge, der skulle tilse dem for skader, som de havde fået af fyrværkeri. Det viser en opgørelser fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital, som har samlet data om fyrværkeriskader i hele landet nytårsaften og 1. januar.

Blandt de tilskadekomne er 24 kommet alvorligt til skade - det vil sige, at de enten er blevet indlagt, overført til et andet sygehus eller har haft behov for akut vurdering af en øjenlæge. Hver fjerde af de alvorligt tilskadekomne var i øvrigt tilskuer til fyrværkeriet.

Ifølge opgørelsen brugte kun hver tredje af dem, der tændte fyrværkeriet og efterfølgende kom til skade, beskyttelsesbriller. Blandt de tilskadekomne tilskuere havde kun hver fjerde beskyttelsesbriller på.

Annonce

- Det siger en ting: Man skal få de briller på, siger overlæge og professor Jens Lauritsen fra Ulykkes Analyse Gruppen.

Hvis alle havde briller på

Årets statistik adskiller sig ikke meget fra sidste års opgørelse, som viste 165 tilskadekomne, heraf 25 med alvorlige skader. Set over en årrække er der dog tale om et vedvarende fald i antallet af alvorlige skader. Siden nytåret 2014/15, da 279 personer kom til skade - 54 af dem alvorligt - er antallet af skader faldet med godt 100, og antallet af alvorlige skader er mere end halveret.

- Tilbage i 1990'erne var antallet af skader helt urimeligt højt, men det kunne være interessant at se, hvor lavt det havde været, hvis alle havde haft briller på, siger Jens Lauritsen.

Samlet gik nytårsfejringen hårdest ud over de yngste deltagere i festen. 40 procent af skaderne er konstateret blandt børn og unge op til 17 år, mens de 18-25-årige står for yderligere 21 procent af skaderne. Det er især de tilskadekomne mellem 18 og 36 år, der har undladt at beskytte øjnene.

Lovligt fyrværkeri skader flest

Ifølge opgørelserne fra lægerne på Odense Universitetshospital var almindeligt fyrværkeri som raketter, romerlys, batterier og mindre fyrværkeri årsag til cirka 85 procent af alle de skader, der blev registreret 31. december og 1. januar. Ulovligt fyrværkeri var dog skyld i en større andel af de alvorlige skader, nemlig 25 procent.

Drenge og mænd får øjenskader

Fyrværkeri var nytårsaften og natten til 1. januar i år skyld i, at 16 personer fik øjenskader - to af dem kom så alvorligt til skade, at de forventes at miste synet helt eller delvist.

15 af de 16 brugte ikke sikkerhedsbriller, og 15 af de 16 er drenge eller mænd under 50 år - heraf er tre under 18 år.Hvad tænker du som læge, når I igen kan konstatere, at det er lovligt fyrværkeri, som er indblandet i de fleste skader?

- Der er ikke tvivl om, at i hvert fald de seneste cirka 20 år er størstedelen af skaderne sket på grund af fyrværkeri, som familier må købe - i modsætning til i 1990'erne, hvor det var strygere og kanonslag.

- Det er en effekt af noget, som burde være flot og sjovt, og som købes lovligt, men måske ikke altid håndteres korrekt. Når der er så mange skader ved raketter og så forholdsvis få ved batterier, tror jeg, det er, fordi de er svære at håndtere.


Annonce
sygeplejerske

Ulla begynder igen som sygeplejerske: - Jeg håber at kunne gøre en forskel for både kolleger og patienter

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
efterlysning

Efterlyst kvinde fundet - politiet afblæser efterlysning

Medie: Mette Frederiksen ventes at fjerne restriktioner

Ups

Forældre skulle aflevere børn i skole: Da de kom frem, ventede politiet

Valby

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Annonce