Annonce
Udland

Militært brev til Macron advarer om ulmende borgerkrig

Arkivfoto fra 1, oktober sidste år, hvor mange tusinde demonstranter var samlet på Place de la République i Paris for mindes skolelæreren Samuel Paty, som to dage tidligere blev halshugget af en islamistisk mand. Flere unge muslimske skoleelver udpegede skolelæreren for gerningsmanden. Foto: Bertrand Guay/Ritzau Scanpix
En gruppe soldater i Frankrigs væbnede styrker advarer i brev om, at landets "overlevelse" er på spil.

En gruppe soldater i Frankrigs væbnede styrker har i et åbent brev til præsident Emmanuel Macron i et konservativt magasin advaret om, at landets "overlevelse" er på spil, efter at han givet "indrømmelser" til islamisme.

Brevet er offentliggjort i det konservative magasin Valeurs Actuelles sent søndag og det gentager bekymringer i et lignende brev i samme magasin for en måned siden. Her blev der også udtrykt advarsler om, at en borgerkrigsagtig strid ulmer i landet.

Det tidligere brev, som var underskrevet af officerer og over 20 delvist pensionerede generaler, vakte furore i Frankrig, og premierministeren sagde, at der var tale om "uacceptabel indblanding". Frankrigs øverste general sagde, at de ansvarlige ville blive straffet.

Det står ikke klart, hvor mange personer, der står bag det seneste brev, ligesom deres rang i hæren ikke er tydeliggjort. I modsætning til det tidligere brev er det også åbent for at kunne blive underskrevet af offentligheden.

- Vi taler ikke om, hvordan det vil gå ved det næste valg for Dem eller andre. Vi taler om vort lands overlevelse, om Deres lands overlevelse, hedder det i brevet, som er henvendt til Macron og hans regering.

Brevet kommer på et tidspunkt, hvor den politiske stemning i Frankrig er ophedet og spændingsfyldt forud for præsidentvalget og parlamentsvalget næste år.

Her ventes Macrons vigtigste udfordrer at blive Marine Le Pen, som står i spidsen for højrefløjspartiet National Samling (Tidligere Front National).

I en ny meningsmåling, der er offentliggjort mandag, siger 29 procent af franskmændene, at de bakker op om Marine Le Pen og hendes parti. Det er en stigning på tre procentpoint i forhold til for et år siden.

Næsten halvdelen af de adspurgte – 49 procent - svarer, at de mener, at National Samling er en trussel mod demokratiet. Den vurdering er 42 procent uenige med dem i.

Målingen viser også, at andelen af vælgere, der ikke tidligere har stemt på National Samling, men vil overveje at gøre det, er stigende.

Knap hver fjerde franske vælger – 24 procent – mener, at Le Pen ville være en god præsident, og at hun er ærlig og troværdig.

Premierminister Jean Castex har kaldt det forrige brev for et initiativ, som "strider imod alle vore republikanske principper og hærens ære".

Frankrigs forsvarschef, François Lecointre, siger, at de, som har sat deres underskrift på brevet, vil få disciplinære straffe og eventuelt kan blive tvunget på pension.

/ritzau/AFP
Annonce
Sport

Christian Eriksen skal have indopereret en pacemaker

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sundhed

Stemt ned: Politikere afviser røgfri strande i København

Samfund

Jeanette blev efterladt på en trappesten som spæd: Nu har hun viet sit liv til at hjælpe andre

Valby

Helt ny badestrand flyder allerede med skrald

Byens Bedste LIV

Billetsalget til Danmarks største madfestival, Copenhagen Cooking, starter i dag

Byliv

Nima skabte unikt samlingspunkt i Valby: Nu vender han tilbage med nyt liv

Sport

Fire nye dyt i bamsen: Danmark rev russerne midt over i vild spille-rus

Valby

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Byliv

Burger, fadøl og DJ: Kom med til fest på Bøff Burgerbar

Navne

Steen blev piccolo hos bryggerierne som 14-årig: Nu hænger Carlsberg et maleri op af ham

Debat

Sådan udnytter vi bedst flytningen af Valby Bibliotek

Byliv

Signe samler på solstrålehistorier i Valby: Nu bliver hun hyldet af sine naboer

Byliv

Udfordringen med affald på Vestre Kirkegård vokser: Nu kommer kommunen med flere nye tiltag

Annonce