Annonce
Sport

Kritiker: Positivt med ny strategi på svær Qatar-debat

Norges fodboldlandshold har været stærkt involveret i kampen for bedre menneskerettigheder i Qatar, hvor VM afholdes i 2022. Danmark har også markeret sig i debatten, og nu kan en ny dansk linje måske være med til at forbedre tingene i fremtiden. Foto: Stian Lysberg Solum/Ritzau Scanpix

I stedet for gentagne debatter om kritisable værtslande er der måske grobund for bedre tider, mener iagttager.

Debatten om VM-fodboldværten Qatar har længe kørt med de samme temaer og spørgsmål om boykot eller ej.

Men måske er der nu en åbning for en mere bæredygtig strategi over for tvivlsomme værtskaber i kontroversielle lande med mangel på menneskerettigheder.

Det mener Jens Sejer Andersen, der er international chef i Play the Game, som er en organisation, som arbejder for demokrati og gennemsigtighed i sport.

Annonce

- Det er utroligt opmuntrende, at kulturministeren og et bredt flertal i Folketinget anerkender behovet for at tage et strategisk blik på debatten om sport og menneskerettigheder.

- Alle anerkender, at det er svært. Men alle udtrykker også en vilje til at tage fat på det, selv om det er svært, siger Jens Sejer Andersen.

Han henviser til, at der onsdag var samråd om sagen, hvor kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) lagde op til, at idrætsorganisationerne skal føre pennen, når det gælder en ny idrætsstrategi.

Regeringen vil gerne bidrage, hvor den kan, og tage en diskussion om eksempelvis deltagelse i slutrunder i kontroversielle lande på politisk niveau.

Det vækker glæde hos Jens Sejer Andersen, der ser det som en brugbar løsning.

- Det væsentlige er, at danske idrætsledere og landspolitikere er klar til at lægge en fælles linje, som de følger i hver deres politiske miljø.

- I den internationale idræts hovedkvarterer er der stor følsomhed over for hvad, der foregår i EU og Europarådet.

- Så hvis den danske regering har held til at påvirke EU-beslutninger, får danske idrætsledere også lettere ved at påvirke de store forbund til at træffe mere demokratiske og gennemsigtige beslutninger og vise større respekt for menneskerettighederne, siger han.

Ud over fodbold-VM i Qatar afholdes også vinter-OL i Beijing i 2022, og det kan der nok ikke ændres på, uanset hvor højt der råbes.

Derfor handler det mere om at forhindre dårlige valg af værtslande i fremtiden.

- Vi ved fra andre vanskelige idrætspolitiske udfordringer, at strategier og samarbejde virker.

- Det har vist sig i blandt andet kampen mod doping og matchfixing og også i indsatsen for at trække flere store begivenheder til Danmark.

- Jeg ser meget positivt på det. Det vigtige er sådan set ikke, at vi får løst alle udfordringer omkring Qatar og Beijing. De beslutninger kan der ikke pilles ved, vurderer Jens Sejer Andersen.

I mange år har det været lidt den samme sang fra politikere og idrætsorganisationer, når et land blev stillet i kritisk lys.

Der blev råbt fra et hjørne til et andet, uden at tingene ændrede sig nævneværdigt. Måske hører det fortiden til. Det håber Jens Sejer Andersen.

- Vi har opponeret mod, at debatten kører i ring. Hidtil har det jo været sådan, at debatten har udfoldet sig som en rituel stammedans med regeringen som forsigtigpeter og oppositionen som aktivistisk.

- Så byttede rollerne, når magten skiftede mellem rød og blå blok. Der er vi nået langt i det seneste år. Der er en høj faglig standard i den politiske debat nu, og det er meget glædeligt, siger Jens Sejer Andersen.

/ritzau/

Annonce
Annonce

Coronavirus - Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Annonce