Annonce
Byliv

Ikoniske Café Rosenhaven lukkes efter hård kamp: Det gør ondt at sige farvel

En æra er slut. Café Rosenhaven lukker og Annette Søndergaard forlader Valbyparken. Foto: Jens Mouvielle
Annette Søndergaard og Café Rosenhaven har været en del af Valbyparken i 18 år, men søndag 19. september slutter det. Hun ville ikke være med på København Kommunes ændrede vilkår, og det koster hende livsværket.

Egentlig skulle Café Rosenhaven slet ikke have åben, men efter hårde kampe med Københavns Kommune fik Annette Søndergaard lov til at gennemføre en sidste sæson i sin elskede café, inden den kom i udbud. Udbudsprisen ville hun nemlig ikke være med til, da en voldsom huslejestigning ville betyde, at hun var tvunget til at lave omfattende prisstigninger.

Og som hun siger:

- Jeg kommer aldrig til at forlange 56 kroner for en latte.

Annonce

Nu sidder Annette Søndergaard med mere ro i maven og en klump i halsen. De ekstra ni måneder hun fik til at drive Café Rosenhaven en sidste sæson, har nemlig været den bedst besøgte tid i caféens historie. Nu lakker det mod enden, og selvom den sidste sæson har givet hende økonomi til at komme videre, er det en afsked, hun på ingen måde har lyst til at tage.

- Det gør uden tvivl ondt at sige farvel. Det er mange år, jeg har brugt på at få mit livsværk her op at køre, og jeg har knyttet stærke bånd til mange af mine kunder, som jeg kommer til at savne helt utrolig meget. Men jeg er meget glad for, jeg har fået den her sidste sæson med, for den har været noget helt særligt på mange måder, siger Annette Søndergaard.

En værdig afsked

Før det lykkedes Annette Søndergaard at forhandle sig frem til en ekstra sæson i de lejede lokaler, der ellers stod til at udløbe ved årsskiftet, havde hun nemlig ikke mulighed for at sige farvel.

Det var først, da hun selv ringede til kommunen i anden anledning sidste forår, at hun fandt ud af, at hun ikke kunne forlænge sin aftale i lokalerne, der stod til at udløbe ved udgangen af 2020

Sommeren brugte hun på tovtrækkeri med kommunen, og hun vidste først sent på sæsonen sidste år, om hun var købt eller solgt.

Det gør uden tvivl ondt at sige farvel. Det er mange år, jeg har brugt på at få mit livsværk her op at køre, og jeg har knyttet stærke bånd til mange af mine kunder, som jeg kommer til at savne helt utrolig meget.

Annette Søndergaard

I løbet af den tid har hun mærket, hvor tæt et bånd, hun har skabt til sine kunder, der straks startede en stor underskriftindsamling for at redde caféen.

- Det har været meget rørende at mærke den massive opbakning, og selvom det jo ender med, at jeg må forlade min elskede café, så skaffede vi os en ekstra sæson, som vi i den grad har nydt sammen, siger Annette Søndergaard.

Annonce

Et nyt kapitel

Selvom Café Rosenhaven ikke består, fortsætter Annette Søndergaard med at drive café. Hun har nemlig købt Lyngens Café og Minigolf i Vig, som hun faktisk allerede har overtaget.

Her skal hun begynde på en frisk, og særlig en ting var vigtig for hende, da hun tog hul på et nyt kapitel.

Team Café Rosenhaven takker af. Foto: Lone Olsen

- Jeg har købt lokalerne, for jeg har lovet mig selv, at jeg er færdig med at forpagte. Hvad nytter det at bygge noget op, når andre skummer fløden. Så vil jeg hellere selv få noget ud af det, og så slipper jeg også for at gennemgå noget lignende en gang til. Det har været enormt hårdt, siger Annette Søndergaard og slutter:

- Men jeg kan ikke udtrykke min taknemmelighed nok over for mine dejlige kunder. Dem kommer jeg i den grad til at savne, og de skal vide, at jeg har sat stor pris på dem.

Et nyt kapitel åbner også i Valbyparken til foråret, men hvad det helt konkret er, vides ikke.

Men først skal Café Rosenhaven lukkes med manér søndag 19. september, og efterfølgende skal Annette Søndergaard tømme lokalerne for alt det, der er hendes. Efter 18 år er det stort set alt.

Annonce
Annonce
Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
hjælp

Bodil holder Valby skraldefri, nu har hun brug for din hjælp: Mangler plads til 500.000 cigaretskodder

Kaos

Annettes restaurant ødelægges af bygge-kaos: Jeg har været her i 38 år og har aldrig oplevet noget lignende

Valby

Psykisk syge venter på svar - nu langer Københavns ombudsmand ud: - Vi lytter, tænker os om og retter op, siger politiker

Udsender varsel

DMI advarer: Her er der risiko for lokale skybrud

Ni spørgsmål til viruseksperten om abekopper: Alle over 46 år kan tage det helt roligt

åbning

Arbejdet med kæmpe genbrugsbutik i to etager skrider frem: Ejeren behøver hjælp for at nå åbningsdagen

Valby

Mere end hver 10. rammes: Ny super-afdeling skal bekæmpe lumsk sygdom

Samvær

Nicklas og Jonas puster liv i bydelen: Åbner kaffebar, brød-butik, pakkeshop og så serverer de øl og vin

Historier fra graven

På et gravsted står en stor blodbøg og intet andet. Ingen blomster. Ingen gravsten. Ingenting. Nu løfter Gustav sløret for den gribende historie bag

Minister til udkanten: Hvis I vil have en legeplads, skal I levere vindmøller og solceller

Valby For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Valby

Butiksliv

Martin erobrede Valbys hjerter bag kassen i Irma: Nu er han kåret som Danmarks Sødeste Kassemedarbejder

Valby

Vi har mistet en ægte københavnerdreng: Sidney Lee død kun 43 år gammel

Annonce