Annonce
Politik

Hemmelig aftale ser dagens lys: Ikonisk bygning skal være misbrugscenter

Morten Melchiors ved den historiske bygning Rytterskolen. Foto: Byrd/Nikolai Linares
Flere har drømt om, at Rytterskolen skulle rumme kulturelle tilbud til børn, når biblioteket flytter. Nu viser det sig, at det længe har været planen, at der skal være alkohol- og stofambulatorium i den historiske bygning.

OPDATERET 12.11. KL. 17.15. Flere kilder har tippet ValbyLIV om, at der skal placeres et misbrugscenter i den gamle bygning Rytterskolen tæt ved Tingstedet, når Valby Bibliotek flytter til nye lokaler på Toftegårds Plads.

Det blev aftalt i efteråret 2020 mellem forligsparterne i sidste års budgetforlig - alle partier undtagen Enhedslisten og Alternativet - og nedfældet i et fortroligstemplet budgetnotat.

Overborgmester Lars Weiss (S) bekræfter, at Specialenheden Forchhammersvej, som indeholder et alkohol- og stofambulatorium, skal flytte til Rytterskolen, formentlig i 2026, når lokalerne er istandsat til formålet.

Annonce

Økonomiforvaltningen oplyser, at Specialenheden her får en bedre placering i forhold til offentlig transport, som er vigtigt for brugerne. Samt at brugerne forventes at være i huset hverdage klokken 9-13 og medarbejderne til senest klokken 16, så lokalerne kan bruges til andre formål uden for den åbningstid.

Hvorfor er dette lokale den ideelle placering?

- Vi prøver at undgå, at kommunale bygninger i byen står hel- eller halvtomme, og når lokaler bliver ledige som i Rytterskolen, så spørges der først i forvaltningerne, om nogen kan bruge dem, og ellers sættes de på salgslisten. Der meldte Socialforvaltningen ind, at Rytterskolen passede supergodt til de formål, Specialenheden skulle bruge. Også fordi Forchhammersvej står delvist tomt, og det er mange kvadratmeter at have liggende ubenyttet,  siger Lars Weiss.

Hvor nagelfast er beslutningen om den anvendelse af Rytterskolen?

- Den er meget nagelfast, siger overborgmesteren.

Udenom borgerne

I Valby har det ikke skortet på ideer til, hvad Rytterskolen kunne huse af kulturelle tilbud, når biblioteket flytter til nye lokaler. ValbyLIV har bragt debatindlæg med forslag om en indendørs legeplads og et børnemuseum.

Egentlige offentlige høringer har man kun, hvis der er tale om en lokalplansændring.

Ville det ikke være rimeligt med en form for borgerinddragelse om Rytterskolens fremtid?

- Der ligger en meget omfattende borgerinddragelse i forhold til at flytte biblioteket og sikre bedre forhold for de kulturelle aktiviteter på Toftegårds Plads, og der er afsat godt 150 mio. kroner til det. Så har vi jo som kommune også en opgave med at sikre, at der også er nogle tilbud til vores allersvageste borgere i nogle af de bygninger. Så jeg synes ikke, vi tager noget fra de kulturelle tilbud i Valby, snarere tværtimod. Vi etablerer jo et kulturelt centrum omkring Toftegårds Plads både med renovering af pladsen, biblioteket og sammenkædningen med Kulturhuset, siger overborgmesteren.

Det er en fuldstændig vanvittig ide, både for misbrugere og folk, der bor dernede. Det er Valbys ældste bygning – det skal være løgn! Der har jo ikke været nogen borgerinddragelse

Morten Melchiors

Morten Melchiors fra Valby, der er kandidat til Borgerrepræsentationen for de konservative, tippede ValbyLIV om sagen, efter han selv havde hørt om den ved et tilfælde. Og han er meget uenig med Lars Weiss.

- Det er en fuldstændig vanvittig ide, både for misbrugere og folk, der bor dernede. Det er Valbys ældste bygning – det skal være løgn! Der har jo ikke været nogen borgerinddragelse, siger Morten Melchiors og uddyber:

- Jeg er helt med på, at et misbrugscenter skal ligge et sted, men det skal være et sted, hvor det giver mening. Det her er lige, hvor familierne kommer og køber ind, og der ligger flere skoler i nærheden. Jeg kunne frygte, at det kunne trække nogen til, der kunne finde på at sælge stadset, siger han.

Morten Melchiors har selv foreslået at placere en musikskole i Rytterskolen i fremtiden.

- Der er næsten tre års ventetid for børn, der skal på musikskole, så der er brug for adgang til flere kulturelle tilbud end vi har i dag, og i særdeles til børn, siger Morten Melchiors.

Faktisk var hans eget parti med til at træffe beslutningen i 2020.

- Ja, men jeg er ikke enig. Det her er en sag, hvor der virkelig er langt fra rådhuset til Valby, siger han.

Annonce

Stadig hemmeligholdt

Økonomiforvaltningen oplyser, at sagen ikke har været nævnt i nogen åbne dagsordener, fordi Rytterskolens fremtid blev en del af en såkaldt samlokaliseringscase med andre involverede adresser.

På grund af fortrolige salgsoplysninger, mulige nye lejemål og omrokering af arbejdspladser, hvor der tages hensyn til medarbejderne, var sagen fortrolig, indtil det sidste lejemål blev godkendt ved Borgerrepræsentationens møde 23. september i år.

Ikke desto mindre står sagen i skrivende stund (11. november) stadig som fortrolig i mødereferatet. Så hverken borgere eller presse har kunnet orientere sig om Rytterskolens fremtid.

Hvis det ikke har været fortroligstemplet siden mødet 23. september, hvorfor står det så stadig som fortroligt?

- Det kan jeg simpelthen ikke svare på. Meget har jeg styr på, men ikke hvad vores webmaster lægger ud, siger Lars Weiss.

Så lad mig spørge dig som politiker og overborgmester – hvis man vil have offentlighed i forvaltningen, hvorfor skulle man så ikke gøre det åbent fra det øjeblik, hvor det ikke længere er fortroligt?

- Det skal man da også i det øjeblik, der ikke længere er behov for fortrolighed af hensyn til skatteborgernes penge.

Men det er altså stadig et lukket punkt, stemplet 'fortroligt'.

- Jamen, pas. Jeg må gå ud fra, at der er sket en procedurefejl et sted. Grunden til, at fortroligheden blev pålagt, skyldtes kommunens økonomi. Og i og med at der ligger underskrevne salgsaftaler på de andre ejendomme, så er det jo ikke fortroligt længere, siger Lars Weiss.

Økonomiforvaltningen oplyser fredag eftermiddag til ValbyLIV, at fortroligheden i sagen skulle være fjernet i forbindelse med den afsluttende behandling af det sidste lejemål i samlokaliseringscase II i Borgerrepræsentationen.

- Det er ved en fejl ikke sket. Sagen bliver derfor offentliggjort hurtigst muligt, og vi vil selvfølgelig være opmærksomme på at lignende undgås i fremtiden, skriver Økonomiforvaltningen.

Artiklen er opdateret fredag 12. november klokken 17.15 med Økonomiforvaltningens respons i de to nederste afsnit.

Annonce
Kaos

Bilister i Valby må lede i timevis: Hvorfor er der ikke parkeringspladser til alle med en p-licens?

Annonce

Coronavirus - Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trafik

Byggekaos ved station: - Det er jo et evighedsprojekt, siger Michael

Samfund

Cykel- og gangsti spærret rundt om Damhussøen- og engen de næste par uger: Det kan være svært at se, hvor svækkede træerne er

Musikfest

Efter to års tørke: Kæmpe koncert vender tilbage i Valbyparken

Sure smileys

Spisested holdt sur smiley skjult: - Jeg føler mig hårdt behandlet

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Mangel på sygeplejersker For abonnenter

Her er prisen for at stoppe sygeplejerske-flugten

112

Nyt fra politiet: Her begyndte branden i Maxi Zoo

Valby

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Det sker

Øl i store mængder: Kig forbi til en smagsprøve eller to

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

børn & corona

Pyha! Nu kan børn få corona-vaccine hos egen læge

Juletradition

Thomas og juletræssælgerne vil starte ny Valby-tradition: Vi spreder ren kærlighed

Valby

Byens Bedste LIV anbefaler: Det skal du opleve i weekenden

Annonce