Annonce
Børn

Forældre kæmper mod kommunens genhusning af skole: Er vi de eneste, der kan se, det er totalt vanvittigt?

Flere forældre fra Hanssted Skole kæmper mod kommunens beslutning om at genhuse skolen på Otto Busses Vej. Foto: Jens Mouvielle
Flere forældre er dybt rystet over Københavns Kommunes håndtering af genhusningen af deres børns skole. Forældrene mener, at deres børn bliver ofret i forsøget på at finde en løsning, der er nemmest for kommunen.

Forestil dig scenariet, at klokken ringer ind og omtrent 550 skolebørn fra Hanssted Skole skal begynde deres dag. Først skal de dog fordeles i 15-20 busser og bruge starten af dagens første lektion på at blive transporteret omtrent syv kilometer gennem Valbys myldretrafik og frem til Otto Busses Vej, hvor skolens genhusning finder sted i opsatte pavilloner.

Fremme ved Otto Busses Vej skal de ca. 550 elever indlogeres i pavilloner, hvor undervisningen skal foregå. Vel og mærke hvis det ikke er fysik, musik, biologi, idræt eller andre fag, der kræver faglokaler. Så skal det foregå på skolen.

Når skoledagen lakker mod enden, tages dele af sidste lektion i brug, når børnene skal transporteres tilbage til skolen fra Otto Busses Vej, hvor de skal i institution eller hjem. Hele molevitten vil koste børnene ca. 8 ugers skolegang, hvis renoveringen vel og mærke kan gennemføres i den planlagte periode, der strækker sig over 1,5 år.

Annonce

Og hvad hvis et barn kommer for sent? Det spørgsmål står ubesvaret.

Hvad med børnenes bedste?

Susanne Andersen, Maibritt Baggesen, Kristoffer Jensen, Mads Pedersen, Nija Guldager og Nicole Christensen har alle børn på Hanssted Skole. De er bekymret for deres børns faglige underskud og for deres trivsel som følge af den planlagte genhusning.

Da de i sommer blev præsenteret for idéen og fik at vide, de kunne komme med alternative forslag, havde de aldrig regnet med, at skolen og kommunen nu tog de indledende skridt til genhusningen på Otto Busses Vej. For dem er genhusningen på Otto Busses Vej så forkert, at alle burde kunne se det.

- Det er så entydig en dårlig idé, der går ud over børnene, at jeg ikke havde forestillet mig, det nogensinde ville ske. Vi har hele tiden ventet på, at en ansvarlig voksen ville kigge på det her og se det indlysende i, at det er totalt vanvittigt. Det går ud over børnene, fordi kommunens praktik skal hænge sammen. Sådan kan man jo ikke tage beslutninger, siger Maibritt Baggesen og henviser til, at de pavilloner, der er udset til at udgøre hele genhusningen i forvejen er opsat på Otto Busses Vej, hvor de har rummet Oehlenschlægersgade Skole, der nu er tilbage i egne lokaler.

Forældre har ved flere lejligheder fortalt både skolen og Børne- og Ungeforvaltningen deres holdning, og forældrene er via skolebestyrelsen sågar også kommet med flere forskellige løsningsforslag, hvor man ikke behøver at flytte børnene og spilde deres undervisningstid på transport over en årrække. Fælles for alle deres forslag har været, at kommunen har stemplet dem som ‘ikke realiserbare’.

- Nogle af kommunens afslag har vi jo efterprøvet. Blandt andet har de sagt, at vi ikke kan få opsat pavillonerne på nogle af de grønne områder, der ejes af områdets private grundejerforeninger, men de har end ikke spurgt dem. Det ved vi, for vi har selv været i dialog med nogle af dem, og de har aldrig hørt fra kommunen, siger Kristoffer Jensen.

Børne- og Ungdomsborgmester Jesper Christensen er ked af, at forældrene ikke føler sig hørt i sagen. Han vil selv besøge skolen mandag 15. november, hvor eleverne har inviteret ham.

- Jeg er ked af, at forældrene her ikke føler sig hørt. Vi vil rigtig gerne dialog med både forældrene og eleverne, og jeg tager selv derud på mandag, hvor eleverne i 8. klasse har inviteret mig, siger Børne- og Ungdomsborgmester Jesper Christensen.

Annonce

En smartere løsning

Fællesnævneren for forældrenes mange forslag er, at de gerne vil flytte pavillonerne til børnene én gang i stedet for at flytte børnene 300 - 400 gange frem og tilbage mellem skolen og pavillonerne.

Endnu bedre synes de det ville være at bruge nogle af lokalerne i området såsom skolens fritidsordning eller den nærvedliggende brandstation, der rummede flere klasser under corona-nedlukningen, hvor skolen skulle efterleve et afstandskrav.

Dette afviser Børne- og Ungdomsborgmester Jesper Christensen dog.

Det er så entydig en dårlig idé, der går ud over børnene, at jeg ikke havde forestillet mig, det nogensinde ville ske. Vi har hele tiden ventet på, at en ansvarlig voksen ville kigge på det her og se det indlysende i, at det er totalt vanvittigt.

Maibritt Baggesen

-De skole-pavilloner vi har stående på arealerne har fungeret godt for andre skoler, som har været genhuset. Her er plads til alle eleverne i det år, som renoveringen tager. Det er godt for eleverne og for familierne, der dermed ikke risikerer at skulle hente børn på forskellige matrikler, og det er også godt for lærerne, der kan fortsætte undervisningen som et samlet lærerkollegie i stedet for at blive spredt over flere steder. Samtidig vil det koste mange, mange millioner kroner at etablere en helt ny midlertidig pavillon-skole et andet sted. Det er penge, som vi vil skulle finde i en allerede presset anlægsramme, og som vi hellere vil bruge på gode varige faciliteter til undervisning og fritidsordninger til byens børn, siger børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen og slår fast:

- Det er ikke muligt at genhuse hele skolen i fritidsordningens lokaler. Det er der ikke plads til.

Annonce

Spildt undervisning

Forældrenes helt store anke mod genhusningen på Otto Busses Vej er, at børnene skal transporteres i busser frem og tilbage fra skolen. Den rute er i myldretiden estimeret til at tage 23 minutter hver vej. Forældrene mener dog, at myldretiden vil betyde, at det nærmere drejer sig om 30-45 minutter pr. vej. Det vil i så fald betyde endnu mere tabt skoletid end de cirka otte uger fordelt på perioden for genhusningen.

- Jeg er tidligere lærer, og det bekymrer mig meget, at vores børn kommer til at gå glip af så meget undervisning, fordi de skal fragtes i bus. Der er i forvejen et fagligt efterslæb som følge af den lange periode med lukkede skoler, og det gør det kun ekstra bekymrende, siger Nicole Christensen og fortsætter:

- Det har vi selvfølgelig påpeget overfor kommunen, og deres løsningsforslag var at undervise børnene i busserne. Der tabte jeg kæben, for hvis de bare har brugt en time i en skoleklasse, så vil de vide, at det er en umulig opgave.

Børne- og Ungdomsborgmester Jesper Christensen, mener dog ikke, at det er så tosset at lave undervisning for eleverne i busserne:

- Vi forstår godt bekymringerne, og det er ikke optimalt at starte og slutte skoledagen med en bustur. Men eleverne kommer ikke til at gå glip af undervisning, mens skolen skal renoveres. Der vil blive tænkt i løsninger der tilgodeser eleverne, og sammen med Hanssted Skoles lærere sørger vi for, at også tiden i busserne vil blive godt udnyttet, siger Jesper Christensen og fortsætter:

- Erfaringerne fra andre skoler, som har været genhuset under renovering, viser, at det fint kan lade sig gøre at bruge tiden i bussen til fx sanglege med de små eller øve tabeller med de lidt større. Og der findes fine forløb, som er bygget op om lyd-fortællinger, som eleverne kan lytte til i bussen og arbejde videre med i undervisningen, når de hopper af bussen. På den måde går tiden i bussen ikke tabt.

Annonce
Kaos

Bilister i Valby må lede i timevis: Hvorfor er der ikke parkeringspladser til alle med en p-licens?

Annonce

Coronavirus - Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Trafik

Byggekaos ved station: - Det er jo et evighedsprojekt, siger Michael

Samfund

Cykel- og gangsti spærret rundt om Damhussøen- og engen de næste par uger: Det kan være svært at se, hvor svækkede træerne er

Musikfest

Efter to års tørke: Kæmpe koncert vender tilbage i Valbyparken

Sure smileys

Spisested holdt sur smiley skjult: - Jeg føler mig hårdt behandlet

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Mangel på sygeplejersker For abonnenter

Her er prisen for at stoppe sygeplejerske-flugten

112

Nyt fra politiet: Her begyndte branden i Maxi Zoo

Valby

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Det sker

Øl i store mængder: Kig forbi til en smagsprøve eller to

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

børn & corona

Pyha! Nu kan børn få corona-vaccine hos egen læge

Juletradition

Thomas og juletræssælgerne vil starte ny Valby-tradition: Vi spreder ren kærlighed

Valby

Byens Bedste LIV anbefaler: Det skal du opleve i weekenden

Annonce