Annonce
Valby

Debat: Kæmpemæssigt demokratisk problem for samfundsdebatten


Debat: ”Det, der er galt med verden er, at de dumme er så skråsikre på alting - og de kloge er så fulde af tvivl" eller ”Den eneste forskel mellem et demokrati og et diktatur er, at i et demokrati får idioterne lov at vælge - i et diktatur regerer de”.

Det er citater fra Bertrand Russell, filosof og nobelpristager i litteratur. Han er normalt kendt for at basere sin politiske teori på de kræfter i menneskesindet, som frembringer næstekærlighed og dæmper aggressioner, men selv han kan nå bristepunktet.

Han, som andre, har erkendt, at der findes mange bitre mennesker fyldt med vrede, jalousi, skuffelser og sorg, der åbenbart forløses - uden den mindste form for argumentation - igennem skråsikre ondskabsfulde, nedrige, brovtende og ynkelige tragiske udgydelser, som de retter mod andre.

Annonce
Hans Jørgen Bonnichsen er tidligere chefkriminalinspektør hos Rigspolitichefen og tidligere operativ chef for Politiets Efterretningstjeneste. Arkivfoto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix


Vi har måske alle en rem af huden, for jeg må erkende, at jeg selv har haft lyst til at bruge citaterne på min facebookside og i mine ”klummer”, men har været i stand til at styre mig, da jeg ikke bryder mig om at bruge ordene ”dumme” eller ”idioter” om andre.

Men jeg må desværre erkende, at dybt nede i det sorte af min sjæl, der hvor ”kældermennesket” huserer, findes der en slange, der hvislende frister mig til at kalde en ”spade for en spade”.

Det sker når modstanderne med citatfusk og fake news og uden den mindste faglige indsigt, endog hånligt, skråsikkert, injurierende og ærekrænkende tilsidesætter mine 41 års nationale såvel som internationale uddannelse og erfaring i politi- og efterretningsarbejdet og mit - i de seneste år - forfatter- og kommentatorvirke.

I forhold til andre deltagere i samfundsdebatten hører jeg til de heldige, der utvivlsomt bliver skånsomt behandlet, da jeg har undgået deciderede ”shitstorme”. Hadefulde, svinske angreb der har forsøgt at blæse visse politikere og en række indsigtsfulde kritikere omkuld.

Senest er det sket for Pernille Skipper, MF for Enhedslisten. ”Møgspanden” fyldte for meget, så hun trist er blevet ”knækket” og føler det som et nederlag at skulle udelukke en række personer, da hun ikke magtede at konfrontere dem med dialog og forståelse.

Det er gentagne gange gennem årene påpeget, at det er et kæmpemæssigt demokratisk problem. Ingen har dog fundet løsningen på dette problem af frygt for at komme i konflikt med ytringsfriheden, men der er grænser for, hvad man kan tillade sig at udtale sig om. Den grænse kaldes injurier som de er defineret i straffelovens paragraf 267.

Bestemmelsen kunne være redskabet til at dæmme op for problemet. Men den bliver sjældent brugt, især fordi, at den er privat påtaleundergivet, hvilket indebærer at man selv skal anlægge sag og bære omkostningerne.


Adgang til sociale medier bør kun ske via NemID - for der er alt for mange falske profiler og trolde på nettet.

Fra debatindlægget


Det bør ændres til, at bestemmelsen bliver offentlig påtaleundergivet. Det vil sige at man omkostningsfrit kan anmelde det til politiet eller anden offentlig myndighed, der så vurderer, om der er rimelig formodning om strafbart forhold.

Og sidst men ikke mindst bør adgang til sociale medier kun ske via NemID - for der er alt for mange falske profiler og trolde på nettet.

Indtil noget sådant bliver en realitet, vil jeg prøve at styre ”kældermennesket”, og satse på de kræfter i menneskesindet, som frembringer næstekærlighed og dæmper aggressioner, men måske i ny og næ citere fra injuriebestemmelsen for de ”du ...”.

Åh nej, nu var det lige før jeg faldt for fristelsen!

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); indehaver af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).


Annonce
112

Har fået nok af vanvidsbilister: Politiet tager nyt våben i brug

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Zoos husfotograf: Jeg har verdens bedste fritidsjob

I byen

Kvindemesse begynder at tage form: Billetsalget åbner 16. august

Det sker

Find din bedste historie frem: Vi bytter for noget koldt at drikke

112

Nye oplysninger i sag om voldtægt af ung kvinde: Politiet beder borgerne om hjælp

Byliv

På opdagelse i egen baghave: Her kan du opleve nogle af Valbys perler

Alarm 112

Ung kvinde voldtaget nær S-togsstation i København

Valby

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Byens Bedste Liv

Det bugner med bagere i hovedstadens gader

Byliv

Ikonisk kunstværks overlevelse lider et knæk: Uden det mister området en vigtig del af sin historie

Byliv

Grim ulykke og katastrofal skolegang fik Jakob til at miste alt håb: I dag er han en, andre ser op til

Byliv

Maria og Anders vil køre Europa tyndt i Brede Berta: Vi skal væk fra hverdagen og sætte det hele på pause

Byliv

Aggressive måger skaber stor frustration: De vækker os om natten med deres gennemtrængende skrig

Annonce