Annonce
Valby

Debat: Gymnasiet - når selvejet er værst

Debat: I 2007 overgik landets gymnasier - på foranledning af daværende undervisningsminister Bertel Haarder (V) - til såkaldt statsligt selveje. Tidligere havde amterne koordineret samarbejdet med gymnasierne, udpeget rektorer etc. Men efter den store strukturreform blev gymnasierne en slags virksomheder med professionelle bestyrelser, som man kender det fra erhvervslivet.

Mikael Busch, På kant, debat

De enkelte gymnasier, i praksis rektor, udpegede selv de første bestyrelsesformænd. Nogle blev hentet fra det lokale erhvervsliv. Andre fra lederposter i uddannelsesverdenen og lignende. Gymnasiets rektorer fik samtidig mere magt - faktisk langt mere end en direktør normalt har.


Annonce

For de fleste gymnasielærere er bestyrelsen et kulturfremmed organ.

Fra debatindlægget


For de fleste gymnasielærere er bestyrelsen et kulturfremmed organ. Gymnasielærere opfatter sjældent sig selv som firmaets mand m/k. De ser sig snarere som fagpersoner, der bidrager til at danne og uddanne unge mennesker. Bestyrelsesformanden ser de så godt som aldrig - og kender næppe vedkommendes navn.

De fleste steder opfattes bestyrelsen nok lidt som et overflødigt foretagende, der lever sit eget parallelle liv uden betydning for undervisningen. Bestyrelsen kan dog pludselig få betydning, hvis et gymnasium er præget af dårlig ledelse, f.eks. en uheldig kombination af micro-management og ekstrem topstyring, som det aktuelt ses på et stort sjællandsk gymnasium.

Hvis bestyrelsesformanden her var sin opgave voksen, tog han naturligvis en snak med den 68 år gamle rektor. Der er bare den elementære psykologiske mekanisme på spil, at rektor selv har udpeget ham. I stedet for at lægge en passende plan for rektors fremtid har bestyrelsen valgt at slå ring om rektor til stor skade for eleverne, lærerne og undervisningen.

Set med underviserøjne har selvstyret altså ikke været nogen succes. Det har ført til en usund og unødvendig konkurrence mellem gymnasierne, hvor fokus forskydes fra faglighed til markedsføring. Bertel Haarder har selv på en konference for gymnasiebestyrelser erkendt, at bestyrelserne ikke har udvist det samfundssind (han brugte ikke lige det ord!), han havde forestillet sig.

Jeg hørte det selv, fordi det var mig, der spurgte.

På kant-skribenter

På kant-klummerne skrives på skift af MEP Morten Helveg Petersen (R); MF Karsten Hønge (SF); fhv. PET-chef Hans Jørgen Bonnichsen; lektor og forfatter Mikael Busch; forfatter og journalist Svend Løbner; Balance Danmark-formand Kim Ruberg; præst, folketingskandidat og byrådsmedlem i Aabenraa Rasmus Elkjær Larsen (K); erhvervspædagog og stifter af Mand & Bil Mikael K. Bjerre; byrådsmedlem i Horsens Lisbeth Torfing (EL) samt folketingskandidat i Syd- og Sønderjylland Nanna Bonde (SF).

Annonce
112

Har fået nok af vanvidsbilister: Politiet tager nyt våben i brug

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Zoos husfotograf: Jeg har verdens bedste fritidsjob

I byen

Kvindemesse begynder at tage form: Billetsalget åbner 16. august

Det sker

Find din bedste historie frem: Vi bytter for noget koldt at drikke

112

Nye oplysninger i sag om voldtægt af ung kvinde: Politiet beder borgerne om hjælp

Byliv

På opdagelse i egen baghave: Her kan du opleve nogle af Valbys perler

Alarm 112

Ung kvinde voldtaget nær S-togsstation i København

Valby

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Byens Bedste Liv

Det bugner med bagere i hovedstadens gader

Byliv

Ikonisk kunstværks overlevelse lider et knæk: Uden det mister området en vigtig del af sin historie

Byliv

Grim ulykke og katastrofal skolegang fik Jakob til at miste alt håb: I dag er han en, andre ser op til

Byliv

Maria og Anders vil køre Europa tyndt i Brede Berta: Vi skal væk fra hverdagen og sætte det hele på pause

Byliv

Aggressive måger skaber stor frustration: De vækker os om natten med deres gennemtrængende skrig

Annonce