Annonce
Indland

Nu har de første danskere fået MitID: Sådan fungerer NemID's afløser

Onsdag lanceres Danmarks nye digitale ID, MitID, og i spidsen for det står vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen Adam Lebech samt digitaliseringsdirektør i Finans Danmark Michael Busk-Jepsen. Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Onsdag begynder arbejdet med at udskifte NemID med MitID hos over fem millioner borgere. Det vil tage måneder. I faktaboksen i artiklen kan du få svar på de mest centrale spørgsmål om den nye løsning.

De første danske borgere har onsdag fået besked om, at de skal skifte NemID ud med den nye løsning MitID.

Det fortæller Adam Lebech, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, på et pressemøde.

- Danmark er et af de lande, der er længst fremme inden for digitalisering. Vi er dygtige til at digitalisere vores samfund og bruge det til at styrke velfærdssamfundet.

Annonce

- Nu tager vi endnu et skridt. Med MitID ruster vi os til fremtidens digitale udfordringer og muligheder, siger han.

Det er det id, man skal bruge til blandt andet at logge på netbank, tjekke årsopgørelse eller underskrive noget digitalt.

MitID er først og fremmest en app til smartphone eller tablet. Men der er alternativer til dem, der ikke har mulighed for eller lyst til at bruge telefonen.

Man kan få en kodeviser, som er en lille elektronisk enhed, der viser en engangskode, som man indtaster, når man skal bruge MitID.

Sådan fungerer MitID

Få svar på spørgsmålene om den nye ordning her:

Hvad er MitID?

MitID er ifølge Digitaliseringsstyrelsen næste generation af NemID. Du kan bruge MitID til alt, hvad du plejer at bruge NemID til. Men nogle ting bliver anderledes.

MitID er først og fremmest en app, og derfor kan du ikke længere bruge nøglekortet, som du kender det fra NemID, når du har skiftet.

Hvordan får jeg MitID?

Det er din bank, som oplyser dig om, når du skal skifte over til MitID.

Brevet fra din bank modtager du enten på din net- eller mobilbank eller i Digital Post. Når din bank har givet besked, har du 30 dage til at skifte over til MitID. Har du behov for hjælp, er det også banken, du skal have fat i.

Du vil blive bedt om at skanne dit pas i NemID-nøgleappen for at bekræfte din identitet.

Nogle borgere vil blive bedt om at opdatere deres oplysninger - de bliver kontaktet direkte af Digitaliseringsstyrelsen og får mulighed for at opdatere deres oplysninger i NemID-nøgleappen.

Kan du ikke bruge nøgleappen, får du andre muligheder for at skifte til MitID efter lanceringen onsdag.

Hvorfor skal vi skifte til MitID?

Både NemID og MitID er sikre løsninger, men vi skal skifte til MitID for at gøre det sværere at misbruge folks identitet og øge sikkerheden yderligere.

Som noget nyt får du eksempelvis besked, hvis nogen prøver at logge ind med MitID på en ny computer, mobil eller tablet.

Hvad gør personer, som bruger nøglekortet?

Du får ikke et nøglekort med MitID. Der er tre muligheder for dem, som ikke kan bruge MitID-appen.

Du kan bruge en kodeviser, hvor du på displayet kan se en engangskode, når du skal bruge MitID.

Du kan også få en kodeoplæser, som fungerer på næsten samme måde. Men kodeoplæseren læser også koderne op for dig. Du kan bruge høretelefoner, hvis du vil undgå, at nogen hører koden.

Den sidste mulighed er en chip, som er beregnet til dem, der skal identificere sig mange gange på en dag, eller arbejder med særligt personfølsomme oplysninger.

De første tre kodevisere og kodeoplæsere er gratis. Deres batteri holder ved normalt brug i 10 år.

Kan jeg fortsætte med at bruge NemID?

Nej, NemID bliver helt lukket næste år. Men indtil du får besked fra din bank om, at NemID nu er lukket for dig, er det vigtigt, at du stadig har dit NemID.

Du kan støde på steder, du skal bruge det, selv om du har fået MitID, i en overgangsperiode.

Også en kodeoplæser kan fungere som alternativ til folk med dårligt syn. Kodelæseren har en stor skærm, hvor koden vises – eller den kan læse koden højt. Høretelefoner kan tilsluttes, så ingen andre kan lytte med.

Desuden fortæller Adam Lebech, at der er etableret et stærkt samarbejde med organisationer som Ældre Sagen for at hjælpe særligt ældre borgere med skiftet.

- Vi har dog set en stigning på 55 procent fra 2019 til 2020 i ældre, der bruger NemID-nøgleappen. Så vi håber, at mange vil finde anledning til at prøve MitID.

- Men der er alternativer til dem, der ikke ønsker at bruge telefonen, forsikrer han.

Ifølge Adam Lebech vil der hovedsagligt være tre forskelle for brugerne.

For det første siger vi farvel til papnøglekortet, fordi det kan kopieres og deles.

Dernæst kan man ikke længere bruge sit CPR-nummer som brugernavn. I stedet skal man lave et personligt.

For det tredje skal man selv åbne MitID-appen, når man skal godkende en handling på telefonen. Det er modsat NemID-appen, der selv åbner automatisk.

MitID vil først være fuldt indfaset i løbet af 2022. Du får besked fra din bank, når det er din tur til at skifte.

/ritzau/

Pressemeddelelse fra Digitaliseringsstyrelsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Indland

Mere end 10.000 har anmeldt covid-19 som en arbejdsskade

Annonce