Annonce
Samfund

Bente savner handicapvenlige badesteder: - Lav en badebro ved stranden og bedre trapper til havnebassinet

Bente Laursen når aldrig helt ned til vandet. Hun kan ikke gå i sand, fordi hendes ene ben blev ødelagt ved en trafikulykken i 2002. Foto: Hanne Bjørton
68-årige Bente Laursen kan ikke gå uden noget at støtte sig til og ønsker sig en handicapvenlig badebro ved stranden i Valbyparken. Vi har spurgt kommunen og fået svar.

I 2002 fik Bente Laursen fra Valby ødelagt sit ene ben ved en trafikulykke. Hun kan kun gå få meter uden at støtte sig til noget og bruger rollator og elscooter.

Hun er glad for at bade men ærgrer sig over, at de lokale bademuligheder ikke er særligt handicapvenlige. Blandt andet på stranden i Valbyparken.

- Jeg kan ikke gå i sand uden at vælte. Hvis der var fliser eller asfalt ned til en badebro, som havde en skrå trappe ned i vandet, ville jeg kunne bade, siger Bente Laursen

Annonce

Hun har også været rundt ved havnebadene ved Sluseholmen, Fisketorvet og badezoner langs havnebassinet og har kun fundet lodrette stiger ned i vandet.

- Der ligger også nogle små paller, hvor man kan hoppe i vandet fra, men jeg kommer jo aldrig op igen, fordi jeg også har gigtsvage arme. Jeg og andre gangbesværede har brug for en trappe med gelænder, som går skråt ned i vandet, siger Bente.

Natur forhindrer bro

Stranden i Valbyparken hører under teknik- og miljøforvaltningen, og før stranden blev etableret, undersøgte forvaltningen muligheden for en badebro.

- Områdets fredning samt at Kalveboderne indgår i et Natura 2000-område, gør dog, at der ikke kan etableres en badebro, skriver forvaltningen.

Natura 2000-områder er udpeget af EU for at beskytte bestemte sjældne eller truede arter og naturtyper. Og det sætter grænser for, hvilke anlæg der må etableres der.

Havnebade og badezoner hører under kultur- og fritidsforvaltningen, som i december 2020 undersøgte muligheden for at etablere handicapadgang ved Havnebadet Islands Brygge.

Jeg og andre gangbesværede har brug for en trappe med gelænder, som går skråt ned i vandet

Bente Laursen, Valby

Men fordi havnebadet flyder og bevæger sig, og vandstanden varierer, kan man ikke etablere en adgang, som overholder krav om en hældning på fem centimeter per meter, oplyser forvaltningen.

Badezoner har en niveauforskel på cirka 1,6 meter fra kajkant til ponton, så en rampe skulle være cirka 32 meter lang for at overholde kravene, og det ville gøre den for tung for pontonerne.

- I 2020 fik Københavns Kommune desuden to mobile dyppezoner i havnen, der kan flyttes rundt til forskellige kajkanter. De er for små til kunne bære så lang og tung en landgangsbro, skriver kultur- og fritidsforvaltningen og tilføjer, at badezonen på Kalvebod Bølge dog har bredere badestiger med mere hældning end standard badestiger.

Vi har også spurgt kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde (AL), om der ikke kan etableres skrå trapper med gelænder ud i vandet.

- Jeg har stor forståelse for ønsket om handicapadgang på badefaciliteterne i Københavns Havn. Desværre har det ikke været muligt at etablere løsninger på havnebade, som lever op til kravene på området. Derfor er jeg glad for, at der ved budgetforhandlingerne er afsat midler til en undersøgelse af Havnebadet Fisketorvet, blandt andet om der kan skabes handicapadgang. På Helgoland Søbadeanstalt er der handicapadgang og lift, mens der i Havnebadet Sluseholmen er niveaufri adgang til havnebadet. Begge steder står livreddere klar til at hjælpe i badesæsonen, skriver borgmesteren i sit svar.

FNs Handicapkonvention

Bentes ønske om handicapvenlige badefaciliteter understøttes af FNs Handicapkonvention, som Danmark har underskrevet. I konventionens artikel 30 står der blandt andet:

- Med henblik på at gøre det muligt for personer med handicap på lige fod med andre at deltage i rekreative tilbud samt fritids- og idrætsaktiviteter skal deltagerstaterne træffe passende foranstaltninger til at sikre, at personer med handicap har adgang til idrætsfaciliteter, rekreative områder og turiststeder.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Byliv

Forladt område har fået et gevaldigt løft: Nu skal længe ventet plads indvies

Byliv

Han ramte muren og satte sin café til salg: Nu har kæmpe kunde-opbakning reddet livsværket

Samfund

Stjerneadvokat hyrede sig selv for skattekroner - men borgmester kan ikke svare på, om hun synes, det er okay

Alarm 112

Børnehavebørn finder tre poser med kokain på legeplads

Byliv

Omdiskuteret kunstværk er blevet ødelagt: Det er dybt frustrerende

Trafik

Movia foreslår busjusteringer: Valby kan miste livline til metroen

Bolighandel

Jussi Adler-Olsen sælger herskabsvilla med stor fortjeneste

112

Børnehavebørn fandt poser med kokain på legeplads: Vi er både chokerede og kede af det

Byliv

Nyt spillested åbner: Vi glæder os til at sætte gang i bydelen

Debat

Parkeringsproblemerne vokser konstant: Forpligt kommunen til at etablere parkeringsanlæg ved nybyggeri

Samfund

Bente savner handicapvenlige badesteder: - Lav en badebro ved stranden og bedre trapper til havnebassinet

112

Borger reagerede hurtigt på høje lyde fra en forretning: 41-årig mand taget på fersk gerning

Byliv

Har du også set Marcks fotos: - Jeg viser andre livet i Valby

Annonce